Gatas Parlament: Best i arbeiderklassen?

Disse gutta kan ikke annet enn å le av sekstimers arbeidsdag og jobber både i streik og på 1.mai. Slapp av, det er bare Elling, Jester og Don Martin fra Gatas Parlament.

Detta skal handle litt om arbeid, siden det nærmer seg 1.mai. Hva har dere jobba med bortsett fra å være Gatas Parlament?
Don Martin: Jeg har jobba en del i oppvasken, og vært servitør. Dessuten har jeg drevet to platesjapper. Og jeg har hatt den jobben som kommer etter politiker på «mest dritt av alle yrker» -lista. Telefonsupport.
Jester: Jeg har vært telefonselger.
DM: Det er faktisk verre.
Elling: Jeg har vært telefonselger jeg også. Og jeg har jobba i postverket og barnehage. Nå leser jeg inn lydbøker for Norsk Lyd og Blindeskriftbibliotek.
DM: På mange måter kan man si at vi er et mye mer arbeiderklasseband enn det folk kanskje tror.

Har dere noen gang hatt en 1.mai hvor dere ikke har jobba? Dere spiller jo alltid konsert.
DM: Ja, det må jo ha vært fra 1992 og bakover. (Gatas Parlament ble stifta i 1993 red.anm.)
E: Sånn er det med slike arbeiderhøytider, og streik og sånt. De periodene vi jobber mest er de periodene andre folk ikke jobber og hvor det gjerne, på venstresida, blir ansett som litt tvilsomt å jobbe. For eksempel under streiker.

Er dere fagorganiserte sjøl?
E: For musikere er det ikke egentlig fagforening på den tradisjonelle måten. Altså det eksisterer jo et LO-forbund.
DM: Ja, vi er med i Musikernes Fellesorganisasjon. Men det er litt vanskelig med organisering og kollektiv framgang i slike yrker hvor mange er hypp på å få det til. Når det ikke er noen faste ansatte i Dagbladet eller P3, så er det fordi det er så mange som er hypp på å gjøre hva som helst for den jobben. Hvis de kaster ut en, så står det 10 andre som er klare til å ta plassen.

Fire måneder har gått av 2011, og dere har gjort masse forskjellig. Gitt ut gateplate, vært med på MGP, et medlem har gått ut, et medlem har kommet inn – dette høres ikke akkurat ut som en sekstimers arbeidsdag. Hvordan er en vanlig dag i Gatas Parlament?
E: La meg si det sånn at «Jobbe litt mindre, tjene litt mer» har sprunget ut av et behov. Men det er ganske langt til vi klarer å realisere det behovet.
J: Det nærmeste vi har kommet en vanlig arbeidsdag var da vi lagde låtene til Apokalypso-plata. Da møttes vi hos meg mandag morgen, leste aviser og bestemte hva vi skulle lage låt om, og så lagde jeg musikk, og de skreiv tekst. Vi spilte det inn i løpet av mandagen, miksa det på tirsdag, og så ble låta spilt på P3 på onsdag.
DM: Hvis du skal være musiker i Norge, må du like å jobbe mye, men når jeg jobber jævla mye så er det hvordan jeg velger å bruke min egen dag, sant. Jeg syns flere arbeidere skal ha mer av sin egen dag enn det de har.

La oss hoppe til plata.
DM: Hvilken av dem? Vi har jo akkurat sluppet et album.

Men skal dere ikke slippe et til? Snakk litt om begge to da.
J: Gateplata er en «mellom to album»- plate. Med de låtene som er så fete at de ikke får lov til å ligge i skuffen lengre.
DM: Dessuten var vi nødt til å gi noe tilbake for Melodi Grand Prix, hvor vi tvang folk, ikke minst Rød Ungdommere, til ikke bare å se på MGP, men også til å bruke av sine egne sårt opptjente penger til å stemme på oss. Derfor har vi også lagt ut skiva gratis på nettsida.

Hva med neste plata da, hvem skal gjeste den, nå som Jester er fullverdig medlem?
E: Det er en samisk rapper som heter SlinCraze fra utenfor Kautokeino. Og rOlFa, også fra sameland. Også er det…
DM: Immortal Technique, vår gode venn Promoe og en cubansk rapper som heter El Tipo Este. Tumi fra Sør-Afrika, Kevin fra Warlocks, og Breaknecks. Og vi har med Craig G fra Juice Crew, et av tidenes mest legendariske hiphop-crews.
J: Og en kar vi er sykt fan av, som heter Aslak.

Når kommer egentlig plata ut?
E: Det kommer an på hvor lenge dette intervjuet varer.
DM: Vi begynner å slippe låter nå snart. Det er bare å følge med på sida vår, gatasp.no. Og vi kommer til å slippe et par jævla fete videoer også.
E: Jeg skal på Rød Ungdoms sommerleir og holde innledning jeg.
J: Ja, blei det forresten noe av de konsertplanene?
DM: Ja, vi skal vel spille på sommerleir? Nå har Rød Ungdom i så mange år ikke spurt oss på forhånd og skrevet oss opp på plakaten, så nå har vi begynt en omvendt strategi. Vi kommer selvom vi ikke står på plakaten og bare forventer at vi får spille.
E: det er litt skummelt å si det da, nå tar de det kanskje seriøst.
DM: Ja, jeg trekker det tilbake.
E: Men si det sånn da: Nå har jo Gatas lagd politisk musikk i 18 år, og det som kanskje er det stødigste elementet i det, det er forholdet til Rød Ungdom. Vi har gjennom alle de årene prøvd å være RU sitt band.

Gatas Parlaments Gateplate ligger ute til gratis nedlastning på gatasp.no og kan kjøpes på CD i Rød Ungdoms nettbutikk på palestinaskjerf.no. Gatas Parlaments nye album kommer ut 23. mai.

Tekst: Nora Gangfløt
Foto: Ole Mjelstad

Vist 611 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder