Viser arkivet for september, 2010

Den som ikke er radikal i sin ungdom...

– Hvorfor du blir stygg av stygge tanker
Tekst: Elling Borgersrud, rapper i Gatas Parlament

«Den som ikke er radikal i sin ungdom har ikke noe hjerte. Mens den som ikke er konservativ som gammel har ikke noe hjerne». Hvis du ikke har hørt det, har du aldri vært ung. Eller du har aldri delt ut løpesedler. Dette blir sagt i et forsøk på å umyndiggjøre radikale ungdommer. «Du er radikal» blir synonymt med «du er ung og dum fortsatt». Kanskje er det også et element av rettferdiggjøring av det å gå til høyre også? Det er ikke sikkert alle er like stolte av det innerst inne?
Les mer…

Når små tuer velter store lass

På begynnelsen av 2000-tallet sto Rød Ungdom sentralt i kamper med stor betydning.
Bjørnar Moxnes, tidligere leder i Rød Ungdom, nå nestleder i partiet Rødt, løfter fram kampen for gratis skolebøker og mot krigen i Irak som to eksempler på at ungdom kan få til store ting om vi bare står samla.
Les mer…

Vant kampen mot H&M

– Jeg husker et slags nasjonalt sinne. Folk flest var rett og slett forbanna og sjokkerte. Det hadde vært noen runder med Cindy og Anna Nicole, men Pamelas pornografiske framstilling var noe helt annet. En samfunnsdebatt var i gang og vanligvis upolitiske mennesker engasjerte seg i plakatriving. En gang så jeg en tobarnsmor på handletur sette fra seg posene og helt rolig gå bort og rive ned en av dem.

Hege Bae Nyholt er 32 år, og ble med i RU da hun var 14 år gammel. Hun var med på å starte Lillehammer RU, men flyttet senere til Trondheim. Nå er hun leder av Palestinakomiteen i Trondheim og medlem av Rødt. I 1995 var hun med på å starte «Aksjon mot salg av kropp».

– Vi hadde møter midt på natta der vi delte oss inn i lag. Det var vanlig at en gutt og en jente gikk sammen, liksom som kjærestepar, for at det skulle se mindre suspekt ut. Da holdt vi sprayboksen mellom oss. Vi hadde strenge instrukser for ikke å bli tatt. Boten var på 3000 kroner, og det var veldig mye penger.

Så guttene var også med på dette?
– Jada, guttene ble jo også provosert. Det var rett og slett ingen som fant seg i det. Faktisk førte plakatene til høyere antall trafikkulykker, fordi menn kjørte av veien. Plakatene var gigantiske, og de hang på boards over hele byen.

– En periode gikk vi ut hver dag. Ordet spredte seg når vi skulle ut og aksjonere, og masse folk dukket opp. Vi vant den krigen, i hvertfall for en stund. H&M brukte opp hele opplaget sitt, og alle plakatene som skulle brukes i Sverige.

Tilbake i 2010 er norsk ungdom mer utsatt for skjønnhetspress enn noensinne. Hver tredje norske kvinne får dårligere selvtillit av reklame for moteklær, ifølge Norsk Statistikk. I tillegg lider 100.000 norske jenter av spiseforstyrrelser. Derfor krever Rød Ungdom at Likestillingsdepartementet skal merke retusjert reklame med advarsler om at bildene er manipulert.

Tekst: Nora Warholm

Bla gjennom hele Rebell 01/2010 her.

Tekstene fra Rebell 01/2010 legges ut fortløpende her.

Nepals unge revolusjon

Etter Sojvetunionen og Berlinmurens fall ble sosialismen erklært død og begravet. Revolusjonenes tid var forbi. Det fattige fjellandet Nepal vitner om en annen virkelighet enn den vi møter i skolebøkene. Rebell har møtt Uma Bhujel fra Young Communist League (YCL) som forteller om ungdommens rolle i den nepalesiske revolusjonen.

Les mer…

Like rettigheter - ulike muligheter

Ungdom har ikke alltid vært ungdom. Over hele verden har ungdom vist at de kan endre sin egen situasjon og fremme sine egne rettigheter. Det franske studentopprøret i 1968 og Soweto-opprøret i Sør-Afrika i 1976 er to gode eksempler på hvordan ungdom kan endre sitt eget samfunn og sin egen livssituasjon. Ungdom som samfunnsgruppe er et nytt begrep, og har ikke eksistert i mer enn ca. 60 år. Ungdom har siden da vært opprørsk og banebrytende, både innenfor kultur, utdanningsmetoder og livsstil. Å skape egne trender, eget språk og egne interesser er kun et par av egenskapene som hører med ungdomskulturen man finner over hele verden. Ungdom er også villig til å kjempe for å vise viktigheten av disse egenskapene.

Til tross for dette er ikke situasjonen for ungdom lik i alle land. Ikke alle har lik mulighet til å kjempe for sine egne rettigheter. Manglende utdanningstilbud og manglende offentlig oppfølging er et par av utfordringene som hindrer ungdom i å utrette sitt beste. Av en rekke årsaker blir mange ungdommer kastet inn i voksenlivet i lav alder. De befinner seg i en tilstand mellom barn og voksen, uten å passe inn blant noen av dem. Med manglende tilgang på utdanning og kunnskap, blir det å bryte ut av denne tilstanden en stor utfordring, og ungdomsårene går tapt. Dette rammer både ungdommer som individer, og samfunnet i sin helhet.

Det er noe spesielt med ungdom. Lar man ungdommer ytre sin mening blir samfunnet utsatt for debatt og diskusjon rundt utradisjonelle og dagsaktuelle tema. Det å være ungdom gir et unikt samhold, og man jobber sammen med andre ungdommer i solidaritet. Blant annet jobber norsk ungdom hvert år for å bidra til bedre levekår og utdanningstilbud for ungdom i andre deler av verden gjennom Operasjon Dagsverk. I Norge jobber vi daglig for å fremme våre egne rettigheter og vår rett til å være ungdom. Dette er en viktig jobb som samfunnet nyter godt av. Likevel er det viktig at man ikke glemmer å se utover i verden, og at man deler erfaringer og kunnskaper med de som ikke har samme mulighet til å kjempe for sine rettigheter. Ved hjelp av samarbeid og solidaritet kan vi i Norge bidra til å gi ungdommer i andre land bedre muligheter i livet.

Sammen kan ungdom påvirke en felles fremtid på tvers av landegrenser, så lenge man fortsetter å kjempe for like rettigheter og like muligheter for alle.

Bla gjennom hele Rebell 01/2010 her.

Tekstene fra Rebell 01/2010 legges ut fortløpende her.

Romantiske revolusjonære romaner: Jernhælen

Aslak Sira Myhre har vært leder for Foreningen !les og Rød Valgallianse. Nå er han daglig leder for Litteraturhuset.

*Jack London «Jernhælen»

  • De fleste veit at Jack London skreiv spennende bøker om dyr og pelsjegere. Mindre kjent er det at han var en glødende sosialist, marxist og revolusjonær. I 1908 ga han ut boka Jernhælen, en science fiction-fortelling om hvordan USA i nær framtid vil bli ramma av et fascistisk kupp, hvordan en verdenskrig nærmer seg og hvordan sosialister og revolusjonære vil bli svikta av demokratiet og må gå under jorda. Bokas forteller er ei ung jente som er en del av den sosialistiske motstandsbevegelsen, men manuskriptet hennes leses av en historiker i året 2600. I denne fjerne framtida har kommunismen for lengst blitt rådende i hele verden og menneskene har omsider blitt frie.

Boka er spennende, overraskende og ikke minst gir den oss sosialister en rar følelse av å ha rett.

Bla gjennom hele Rebell 01/2010 her.

Tekstene fra Rebell 01/2010 legges ut fortløpende her.